Inloggen

X

Kan het weer even normaal?

Hoewel ik een enorm voorstander ben van nieuwe inzichten op het gebied van hondentraining c.q. hondenbegeleiding, vraag ik me het bovenstaande steeds vaker af.

We zijn de afgelopen dertig jaar enorm anders gaan kijken naar honden. Mede door mensen als John Fischer, Peter Neville, Roger Abrantes, Karen Pryor, Ken Ramirez en nog vele anderen, zijn we gaan inzien dat een hond meer is dan een soort centraleverwarmingswolf, die in een groep waar een lineaire hiërarchie heerst, het beste zou gedijen. We hebben inmiddels vele onderzoeken gedaan en zijn tot andere inzichten gekomen.

Honden op de bank'Honden zijn geen wolven en leven na jaren van evolutie niet eens meer in roedels. De “lineaire- hiërarchie gedachte” is in de wilgen gehangen en het oude dominantie model staat op omvallen.

Wat mij betreft een prima ontwikkeling. Helaas heeft het ‘nieuwe’ denken ook heel veel trainings- en opvoedingsmethoden met zich meegebracht, waarin ik me niet kan vinden.  De hond –zeer terecht- zien als intelligent, sociaal voelend en emotioneel levend wezen, heeft geleid tot toch wel heel bijzondere opvattingen. Waar we aanvankelijk op een, voor het dier, vele malen respectvollere wijze gingen trainen en opvoeden (niet alleen het achterwege laten van fysieke correcties, maar ook zeker het gebruik van de intelligentie van de hond, valt hieronder), zijn we soms een weg ingeslagen.
Ik vraag me of dit echt nog wel bijdraagt aan het welzijn van de hond


Vaak bekruipt mij het vermoeden dat het veel eerder een bijdrage is aan de persoonlijke status van de aanbieder en zeker aan diens bankrekening.
•    Hebben honden emoties? Ja!
•    Kunnen honden denken? Ja!
•    Kunnen honden pijn ervaren? Ja!

Maar, moet dit er toe leiden dat ik telepathisch met mijn hond in gesprek moet en hem middels transcendente meditatie moet leren ‘voelen’? Tegenwoordig moet ik mijzelf minstens bekwamen in speciale massagetechnieken en kunnen pendelen om nog mee te kunnen praten. Ik ben aan het ’spiegelen met mijn hond’ dat het een aard heeft en als ik niet ‘mindfull’ eten geef, ben ik niet langer verantwoord bezig.

Aan de andere kant moeten mijn honden ineens impulsen leren beheersen? Dat is namelijk beter! Ik heb geen idee waarom, volgens mij hoef je dit een roofdier namelijk niet te leren, maar de volgelingen staan te trappelen om het toe te passen. Verzin iets: schenk oude wijn in een nieuw pak en we hebben weer een hype. Nieuw. Het lijkt een toverwoord.  Hiernaast geven we nieuwe, veelal zelf verzonnen, namen aan oude al bestaande begrippen. We schoppen niet maar geven ‘een trapje'? We stompen de hond niet in zijn keel, maar we ‘halen hem uit zijn gedrag’. Dan wordt hij lekker ‘shut down’! Oh nee, ‘calm and submissive’. Dat laatste klinkt wel vriendelijker en leidt hierdoor maar mooi tot een hogere bereidheid om het goed te vinden.

Natuurlijk mogen we van een hond verwachten dat hij zich aan de regels van onze groep houdt en het is ook niet erg als hij een keer ergens over na moet denken. Zelfs een matige vorm van frustratie, omdat hij niet meteen weet wat we willen binnen de free style clickertraining, is niet direct een bedreiging voor de geestelijke en lichamelijke gesteldheid van onze viervoeter. Toch hoor ik steeds vaker geluiden van de ‘oude rotten’, uit het trainers- en gedragbegeleidersgilde om een soort  ‘terug naar de toekomst’. Kunnen we even evalueren en laten vallen wat we niet echt nodig hebben? Niet alleen eigenaren, maar ook de honden zelf sneeuwen onder.

Wat mij betreft houden we ons aan de wetenschap en passen we de resultaten van de vele (wetenschappelijke) onderzoeken, gecombineerd met jaren praktijkervaring, verantwoord toe in de training. Maar mogen we een aantal stappen terug op het gebied van de wildgroei aan alle goedbedoelde extra’s? Van veruit de meerderheid van al deze hypes, is op geen enkele wetenschappelijke wijze aangetoond, dat het ook echt een meerwaarde heeft. Van een aantal methoden is zelfs bewezen dat ze schadelijk zijn.
Misschien denk ik niet commercieel genoeg en moet ik ook iets verzinnen? Mijn honden liggen graag bij me op de bank. Maar moet ik hier meteen een verdiepingscursus van maken en roepen dat als je dit niet toepast, je hond nooit tot volledige geestelijke ontplooiing kan komen?

Doe (weer) ff normaal!!

 

Pin It